Bakom kulisserna på Renova

Bilder från Renova, våra snygga outfits.

Vi samlades på Renova klockan 8:30 i morse och började med lite instruktioner och så fick vi kolla i ett miljöhus, det vill säga dit man kan åka och återvinna allt från lysrör och datorer till mjölkpaket och konservburkar.
 
Sedan fick vi gå in, ta te, kaffe och kakor innan en föreläsning om sopor började. Det var väldigt intressant, och vi satt där. Fick svara på massa frågor och så vidare.
 
Sen var det dags att ta på sig hjälm, med såna snygga inbyggda glasögon som man kunde fälla upp och ner i, samt en orange väst med reflexer.
Så börjde vandringen, första stoppet var vid avfallsbunkern, där hamnade alla sopor som kom in med lastbilar. Det såg vidrigt ut, så jag fotade inte. Kan beskriva istället, alla sopor ligger i ett jättestort rum med betongväggar, golv och tak. Där inne fick man inte gå utan andningsskydd, för det var så mycket partiklar och skit i luften.
Vi kollade dock in igenom en glasruta högt uppifrån. I taket fanns det två "klor" installerade, (ni som har varit på Liseberg eller annat nöjesfält vet, sån som man kan vinna gosedjur i, det var typ två jättestora sådana i järn!).
De klorna fanns där för att föra skräpet vidare. Så mycket skräp som en av de klorna tog upp åt gången räckte tydligen för att ge energi för att värma upp en villa eller två lägenheter i ett helt år!
 
Renova är ett så kallat 24/7-365 kraftverk det innebär att sopor kommer dit dygnet runt året runt.
Klorna förde sedan skräpet till en "tratt" där det skulle brännas, det finns fyra trattar. Både norska och svenska sopor tas om hand här.
Nästa stopp bestod av att titta på den 900 grader varma eld som eldade upp soporna och förde 400 gradig ånga vidare. Det som inte kunde brännas upp kom till ett annat betong rum, "slamrum". Där inne var det vatten, småsten och slamprodukter. Sedan gick vi vidare för att se turbiner och liknande som omvandlade ångan till energi.
 
Att gå på Renova var faktiskt riktigt kul och intressant, man insåg vad som hände med det man slänger i soporna som egentligen inte ska vara där.
 
Utanför Renova mötte jag denna skylten och eftersom jag hade några extra minuter till bussen så gick jag en sväng till Partille.
Bilderna är lånade av Sofia.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Follow on Bloglovin